fbpx

DAPO

Foreningen af Danske Leverandører af Pejse og Brændeovne

Brændeovnen

Den væsentligste forudsætning for at fyre miljøvenligt i din brændeovn er, at du har en brændeovn med gode miljøegenskaber.

De danske producenter af brændeovne har gennem de seneste 15 år ofret store ressourcer på at udvikle brændeovnene, så de danske brændeovne i dag er miljømæssigt førende på verdensplan. I dag udleder en moderne, dansk brændeovn væsentligt under det, grænseværdierne tillader.

Forhandleren eller skorstensfejeren kan vejlede dig, når du vil købe en miljøvenlig brændeovn.

Godkendte brændeovne

Alle godkendte brændeovne på det danske marked skal i dag have en prøvningsattest, der dokumenterer ovnens miljømæssige egenskaber. Læs mere om prøvningsattesten nedenfor.

Vi brænder også for et bedre miljø.

Brændeovnen skal have den rigtige størrelse

Læs mere

Brændeovnen skal have den rigtige størrelse

Brændeovnens størrelse skal passe til husets varmebehov. Hvis brændeovnen kun skal være supplement til anden opvarmning, bør du vælge en brændeovn med ret lille effekt. Er brændeovnen boligens primære opvarmningsform, skal brændeovnen passe til rummets/boligens reelle opvarmningsbehov.

Brændeovnens effekt måles i kW

Læs mere

Brændeovnens effekt måles i kW

Brændeovnens effekt – varmeydelse – måles i kilowatt (kW), og de mindste brændeovne har en effekt på 3 kW. I et godt isoleret hus, hvor der ikke er specielt højt til loftet, kan 1 kW opvarme ca. 20 m2.

Vær opmærksom på miljøegenskaberne

Læs mere

Vær opmærksom på miljøegenskaberne

Vælg en brændeovn der på én gang udnytter brændet så godt som muligt, og som udleder så få partikler som muligt.

Tag din forhandler med på råd

Læs mere

Tag din forhandler med på råd

Der er rigtigt mange brændeovne at vælge imellem, og flere ting at tage stilling til omkring brændeovnstype, størrelse og betjeningsmuligheder. Tag din brændeovnsforhandler eller skorstensfejer med på råd. De kan guide dig, så du får den brændeovn, der lige passer til dit behov.

Hva' med skorstenen?

Det er afgørende vigtigt, at brændeovnen og skorstenen passer sammen, hvis du skal have den optimale glæde af din brændeovn. Skorstenen sørger for, at der suges luft nok ind i ovnen til en fuldstændig forbrænding, lige som den sørger for at sende røgen fra forbrændingen længst muligt væk, så den hurtigt spredes og fortyndes i luften.

Hvis skorstenen er for lav, giver den et dårligt skorstenstræk og dermed en dårligere forbrænding med større forurening af miljøet. Hvis det er svært at tænde op i din brændeovn, eller hvis du får røg ind i stuen, når du åbner ovnen, så er der sandsynligvis noget galt med din skorsten. Tilkald skorstensfejeren, som er ekspert i forholdet mellem brændeovn og skorsten.

Hvor høj skal min skorsten være?
Det er også vigtigt, at skorstenen har den rigtige højde. Skorstenens højde over taget og tagets udformning har betydning for, at den røg der udvikles selv ved optimal forbrænding kommer fri af huset og spredes så godt op i luften, at den ikke ender ovre hos naboerne. Der bør tages hensyn til højde og placering af de omkringliggende bygninger. Især kan det stille krav, hvis nabohuset ligger tæt på og er højere end dit.

Der er i bygningsreglementet ikke nogle målfaste krav til, hvor høj en skorsten skal være. Derimod stilles der et såkaldt funktionskrav om, at skorstenen skal være så høj, at den netop giver tilstrækkelig skorstenstræk og spredning af røgen.

Brændeovnsbekendtgørelsen har indført faste krav til skorstenshøjden, men kravene gælder kun for etablering af nye skorstene.

For miljøet og for pengepungen

Husk også at købe det rigtige brænde