fbpx

DAPO

Foreningen af Danske Leverandører af Pejse og Brændeovne

Brændet

Spred hygge i hjemmet – og spar penge samtidig.

Brændefyring er en økonomisk energiform, der sagtens kan konkurrere med andre former for boligopvarmning – selv med fjernvarme, der ikke er billig alle steder i landet. Når det kommer til opvarmning med olie eller el, er prisforskellen ofte markant. Olie er mere end dobbelt så dyr at fyre med som brænde. Disse sammenligninger afhænger naturligvis af den pris, du kan købe brænde til – men brændefyring er altid konkurrencedygtig, hvis du fyrer fornuftigt i en moderne, effektiv brændeovn og køber dit brænde hos en professionel forhandle

Køb det rigtige brænde

Kontroller fugtighed og ensartethed af brændestakken

Rigtig mange danskere vælger den nemme vej: de køber brænde i de velkendte brændetårne fra byggemarkedet. Det er som regel også en god løsning – men pris og kvalitet kan dog variere meget. En meget stor del af brændet i disse brændetårne er importeret, og det er vigtigt at kontrollere, hvor tørt træet er, før det lægges i brændeovnen.

Fugtindholdet skal være under 18 %. Det måler man meget nemt med en fugtmåler, som kan købes i en pejsebutik eller i et byggemarked.

Sammensætningen af træet i brændetårnet er også vigtig for, hvor meget varme du får for pengene. Betegnelsen “blandet løvtræ” kan dække over mange kvaliteter – fra bøg til hyld. Vær sikker på, at kvaliteten er ensartet i hele brændestakken.

De danske skove

De danske skove er imidlertid også en betydelig leverandør af brænde, og både statsskovene og de private skovejere har i de seneste år sat salget af brænde i system. Du kan købe brænde, som du selv skal save op og kløve – men du kan også købe det savet, kløvet og tørret – direkte fra skoven.

Den billigste vej til brænde

Den billigste variant af træ fra skoven får du ved selv at sanke brænde. Det kræver et såkaldt sankekort, som giver dig ret til at hente de mindre stykker træ, som ligger i skoven efter hugsten og som ikke kan anvendes af industrien. Her er prisen pr. rummeter nede på omkring 260 kr. – og så får du frisk luft og motion samtidig. Prisen pr. rummeter brænde ligger typisk over 1.000-1.200 kr., når du køber et brændetårn.

Spar 25 % brænde med en moderne ovn

Med en moderne brændeovn udnytter du træets energi optimalt. En moderne brændeovn bruger op til 25 % mindre brænde end en gammel ovn. Du får varmen direkte ud i stuen uden tab nogen steder, og det er vel at mærke en naturlig, hyggelig varme, som breder sig, straks brændeovnen er tændt.

Brændefyring er en optimal løsning for dig,
der gerne vil spare lidt på den økonomiske front.

Hyggen får du oveni - endda ganske gratis!