Kontroller fugtighed og ensartethed af brændestakken
Rigtig mange danskere vælger den nemme vej: de køber brænde i de velkendte brændetårne fra byggemarkedet. Det er som regel også en god løsning – men pris og kvalitet kan dog variere meget. En meget stor del af brændet i disse brændetårne er importeret, og det er vigtigt at kontrollere, hvor tørt træet er, før det lægges i brændeovnen.
Fugtigheden må ikke overstige 20 % – allerbedst er det, hvis vandindholdet er nede på under 18 %. Det måler man meget nemt med en fugtmåler, som kan købes i en pejsebutik eller i et byggemarked.
Sammensætningen af træet i brændetårnet er også vigtig for, hvor meget varme du får for pengene. Betegnelsen “blandet løvtræ” kan dække over mange kvaliteter – fra bøg til hyld. Vær sikker på, at kvaliteten er ensartet i hele brændestakken.
De danske skove
De danske skove er imidlertid også en betydelig leverandør af brænde, og både statsskovene og de private skovejere har i de seneste år sat salget af brænde i system. Du kan købe brænde, som du selv skal save op og kløve – men du kan også købe det savet, kløvet og tørret – direkte fra skoven.
Den billigste vej til brænde
Den billigste variant af træ fra skoven får du ved selv at sanke brænde. Det kræver et såkaldt sankekort, som giver dig ret til at hente de mindre stykker træ, som ligger i skoven efter hugsten og som ikke kan anvendes af industrien. Her er prisen pr. rummeter nede på omkring 260 kr. – og så får du frisk luft og motion samtidig. Prisen pr. rummeter brænde ligger typisk over 1.000-1.200 kr., når du køber et brændetårn.