stil krav til dit brænde
OG DIN BRÆNDEHANDLER
Det var faktisk ærgrelse, der gjorde Tommy Bruus-Jensen til brændehandler. Ærgrelse over, at det var så svært at finde pejsebrænde af ordentlig kvalitet – og ærgrelse over, at sælgerne af brænde har et temmelig broget forhold til, hvilken kvalitet, der ligger bag betegnelser som “ovnklart”, “ovntørret” og “fyringsklart” brænde. Brændetårne med “blandet løvtræ” kan også rumme kedelige overraskelser.
“Jeg havde gennem nogle år købt træ til min brændeovn af en kammerat, der selv importerede pejsebrænde fra Østeuropa. Da han stoppede, købte jeg – som mange andre – et brændetårn fra et byggemarked”, fortæller Tommy Bruus-Jensen. “. Det viste sig, at træet langtfra var tørt, som jeg var blevet lovet. Og hvad værre var: Byggemarkedet turde ikke garantere mig, at de overhovedet kunne levere tørt brænde. Så de fik deres træ tilbage, og jeg tænkte: “Det må du kunne gøre bedre”.
Tommy Bruus-Jensen startede virksomheden Dansk Brændesalg i Vodskov nord for Aalborg i 2003, og han forsyner i dag hele Danmark med pejsebrænde, primært birk, ask, bøg og avnbøg. To tredjedele er importeret fra Baltikum, Polen og Ukraine, mens en tredjedel er dansk træ, som Dansk Brændesalg selv saver op, kløver, tørrer og stabler i brændetårne.
“Kvaliteten af brændet bestemmer, hvor stor glæde man skal have af sin brændeovn. Alt for mange oplever bøvl med optænding, sod på glaslågen og lugt fra røgen. Og i næsten alle tilfælde skyldes det, at deres brænde ikke er tørt, når de fyrer med det,” siger Tommy Bruus-Jensen. Desuden giver det en uren forbrænding med dårlig fyringsøkonomi og hård miljøbelastning til følge. Der er faktisk kun ulemper ved at fyre med træ der ikke er ordentligt tørret.
“Fugtigheden skal være på makimalt 18-20 % – men helst under – når træet lægges i brændeovnen. Men oftest køber man træ med et meget højere vandindhold. Det siger sig selv, at det skal ligge længe, før det kan bruges, men det ‘glemmer’ mange forhandlere at gøre opmærksom på. Derfor skal man som kunde stille krav om, at forhandleren garanterer for kvaliteten af det træ, han sælger. Der er jo ikke noget i vejen med at købe træ med 35 % vand – man skal blot vide, at det skal tørre i et års tid, før man kan fyre med det. Nyfældet træ skal typisk ligge savet og kløvet i op til 2 år, før vandindholdet er under 18-20 %, men så er det også en fornøjelse at fyre med,” siger Tommy Bruus-Jensen.
Tommy Bruus-Jensens kæreste værktøj er en avanceret fugtighedsmåler, og han opfordrer alle brændeovnsejere til at anskaffe sig en fugtighedsmåler, som ikke behøver koste mere end 100 kroner.
Fugtighedsprocenten måles på følgende måde: Flæk træstykket og stik fugtighedsmåleren ind ved træets kerne samt ude mod enderne. Hvis træet er ovntørret, bør fugten i midten ikke overstige 24 % og den gennemsnitlige fugt må ikke overstige 18-20%. Mål på flere stykker træ fra det samme parti – så kender du træets vandindhold.
“Jeg stiller store krav til mine leverandører, og mange af dem er blevet skiftet ud undervejs. Til gengæld har vi i dag fuldstændig styr på de kvaliteter, vi sælger”, siger Tommy Bruus-Jensen. “Og hvis kunden ønsker fyringsklart træ, anbefaler vi brænde, som vi har tørret ned i vores tørrestue – der i øvrigt opvarmes med brænde. Her tørrer træet ned til ca. 15 % fugtighed, så det er klart til at fyre med.” Da en tørreovn er meget dyr, er der så vidt vides kun tre forhandlere i Danmark, der selv tørrer brændet i ovn.
Ellers råder Tommy Bruus-Jensen til, at man køber pejsebrænde om foråret/sommeren. Her er det billigst, og så har man tid til at lade det ligge i nogle måneder. Træet bør ligge under halvtag og gerne, så vinden kan komme til. Og så er det altid en god ide at tage brændet ind dagen før, det skal bruges, så det kan komme af med den overflade-fugt, det har suget fra luftens fugtighed.