Ny lov 1. august: Brændeovne fra før 2003 skal udskiftes, når boligen skifter ejer

Den nye lov, der er trådt i kraft den 1. august 2021, pålægger købere af helårsboliger og sommerhuse at udskifte eller skrotte ejendommens brændeovn, hvis den er fra før 2003. Udskiftningen skal ske senest 12 måneder, efter du har overtaget boligen.

En gammel brændeovn forurener op til fem gange så meget som en nyere, mere moderne ovn, og den nye lov skal hjælpe med at reducere forureningen fra de ældste brændeovne.

Som boligkøber er du derfor fra den 1. august forpligtet til at oplyse, om der står en brændeovn eller en pejseindsats i den bolig, du har købt. Indberetningen af oplysningen skal ske i forbindelse med tinglysningen af skødet. Er brændeovnen fra før 2003, skal den altså enten udskiftes med en ny eller skrottes.

På Miljøstyrelsens hjemmeside kan du læse meget mere om de nye regler, og hvordan du skal forholde dig som boligkøber – klik på link nederst på siden.

Er du i tvivl om brændeovnens alder, kan du altid kontakte din skorstensfejer, som kan hjælpe dig med at fastslå produktionsåret. Det vil også være en god idé at undersøge, om sælgeren af boligen kan være behjælpelig med at fastslå alderen.

Der er særlige brændeovne, som ikke er omfattet af den nye lov, og der er også visse ejerskifter, der heller ikke er omfattet af ordningen. Undtagelserne fremgår af Miljøstyrelsens hjemmeside.

Hjemmesiden fortæller også om, hvad du som sælger af et hus med brændeovn skal være opmærksom på, og der er svar på de mere generelle spørgsmål om den nye ejerskifteordning.

Arbejder du professionelt med brændeovne eller med at bygge, købe eller sælge boliger, er der også gode råd at hente.

Der er i alt ca. 700.000 brændeovne i Danmark. Ca. 260.000 af dem skønnes at være produceret før 2003.

Få mere information om den nye ejerskifteordning på Miljøstyrelsens hjemmeside – klik her.